برنامه کسب و کار(بیزنس پلن)به عنوان ابزاری برای پیشبینی و مدیریت بهتر کسب و کارهای موجود و یا جدید میباشد. این کار از طریق توجه به اولویتها، نظارت و ارزیابی پیشرفت کار و کمک به دستیابی اهداف از پیش تعیین شده صورت میگیرد. اینچنین طرحی، کارآفرینان را قادر میسازد تا در مراحل مختلف کسب و کار آمادگیهای لازم را برای پیشبرد برنامهها به دست آورند.
طرح های کسب و کار به آنهایی که اقدام به نگارش و مطالعه آنها می کنند در اجرا کردن برخی از مراحل کار کمک می کنند. این طرح ها توسط آن دسته از کارآفرینانی که به دنبال جذب سرمایه هستند مورد استفاده قرار می گیرد و از این طریق چشم انداز خود را برای سرمایه گذاران بالقوه روشن می سازند. یکی از استفاده های بسیار مهم بیزینس پلن، در رابطه با کسانی ست که قصد دارند از طریق استارت آپ و یا طرح های خوداشتغالی اقدام به دریافت ویزا و مهاجرت داشته باشند. این طرح ها همچنین ممکن است توسط شرکت هایی که بدنبال جذب کارکنان کلیدی، تجارت یا فعالیت جدید، کنار آمدن با عرضه کننده گان مواد خام یا … هستند یا ساده تر از آن در پی درک چگونگی اداره و کنترل بهتر شرکت های خود هستند نیز مورد استفاده قرار بگیرند.
مدل کسب و کار شما در دو، یا پنج یا ده سال آینده چه خواهد بود؟
آیا شما تحلیل مناسبی از وضعیت خود در صنعتی که در ان مشغول هستید دارید؟
آیا میخواهید با برنامه مناسب وارد یک حوزه جدید از صنعت شوید؟
به هر حال برای پاسخ به این سؤالات بایستی طرح کسب و کار خود را تدوین نمایید.
طرح کسب و کار، منطق یک شرکت در چگونگی خلق، ارائه و کسب ارزش را توصیف مینماید.
خدمات تیم مشاوران کسب و کار کلیک هوشمند:
تدوین طرح تجاری راه اندازی کسب و کار جدید (Start-up Business Plan)
تدوین طرح تجاری توسعه کسب و کار (Development Business Plan)
انجام مطالعات شناسایی فرصتها (Opportunity Study)
طراحی مدل کسب و کار (Business Model Development)
توسعه طرح بازاریابی (Marketing Plan Development)
انجام تحقیقات بازار (Market Research)
تحلیل صنعت (Industry Analysis)
ارائه خدمات ارزیابی طرح تجاری (BP Assessment) به سرمایه گذاران، پارکهای فن آوری و مراکز رشد، مسابقات BP، بانکها و ...
طرح توجیهی (FS)
طرح توجیهی فنی- اقتصادی(امکان سنجی) معمولاً جهت تامین مالی طرحهای سرمایهگذاری ارائه میشود تا بر اساس برنامه زمانبندی و منابع مورد نیاز و همچنین با بررسی درآمدها و شرایط بازگشت سرمایه، سرمایهگذار یا بانک را متقاعد سازد که در پروژه سودآوری مشارکت میکند. بررسي توجيهپذيري هر طرح سرمايهگذاري در سه بخش مطالعات بازار، مطالعات فني و مطالعات مالي صورت ميپذيرد.
معمولاً در اینگونه مطالعات به موضوعاتي چون وضعیت بازار، مشخصات محصول، ظرفيت توليد، ماشینآلات لازم، ميزان سرمايهگذاري و سودآوری طرح پرداخته ميشود. فعالیتهای موسسه در این حوزه عبارتند از:
- مطالعات فرصت Opportunity Study
- مطالعات مقدماتی طرح توجیهی(امکان سنجی(Pre-Feasibility Study
- مطالعات طرح توجیهی(امکان سنجی (Feasibility Stud
- مطالعات طرح توجیهی فنی(امکان سنجی فنی (Technical Study
طرح توجیهی(امکان سنجی) تهیه شده در شرکت کلیک هوشمند بر اساس استاندارد UNIDOبوده و از نرم افزار Comfar III استفاده میشود.
قبل از هرگونه سرمایه گذاری، اجرای پروژه و یا هر فعالیت اقتصادی دیگر، انجام مطالعات امکان سنجی(FS) لازم است. FS امکانسنجی یک ایده را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد و به این سوال مهم که "آیا ما باید پروژه پیشنهادی را اجرا نماییم یا خیر؟" پاسخ میدهد. همه فعالیتهایی که در راستای FS انجام میگیرد، برای پاسخ دادن به این سوال است.
مطالعات امکان سنجی میتواند به دلایل مختلفی مورد استفاده قرار گیرد اما دلیل اصلی آن بررسی امکان اجرای طرح تجاری پیشنهادی است. سرمایه گذارانی که ایده های تجاری و یا هر ایده ی دیگری را که برای سرمایه گذاری در ذهن دارند، قبل از هر گونه اقدام در مورد پیاده سازی آن ایده، میبایست شروع به مطالعات مناسبی درباره امکان سنجی آن طرح بنمایند. این کار قطعا باعث صرفه جویی در زمان و هزینه میگردد.
یک کسب و کار اقتصادی زمانی توجیه پذیر و مورد تایید است که به اندازه کافی(بسته به سرمایه و خود سرمایه گذار) جریان نقدی و سود ایجاد کند و با خطراتی که در پیش دارد مقابله نماید. علاوه بر اینویژگیها، پایداری طرح نیز اهمیت بالایی برخوردار است. امکانپذیری یک طرح تجاری باید در طولانی مدت نیز برقرار باشد. البته نباید ار این مسئله نیز غافل شد که برخی از طرحها علاوه بر این ویژگیها، باید سایر اهداف سرمایه گذاران (غیر از سوددهی و پایداری در آن) نظیر اشتغالزایی را نیز برآورده سازد. طرح تجاری ممکن است یک کسب و کار نوپا و جدید یا یک کسب و کار موجود(که میخواهیم تکنولوژی ویا تجهیزات آن را خریداری نماییم)، توسعه یک کسب و کار موجود و یا حتی ایجاد یک سازمان جدید برای کسب و کار موجود باشد.
تفاوت طرح تجاری و طرح توجیحی
یک مطالعه امکانسنجی(FS) با طرح کسب و کار(BP) تفاوت فراوانی دارد. این دو مبحث نقشهای کاملا متفاوتی را ایفا میکنند که اکثرا افراد تفاوت نقشهای این دو را در نظر نمیگیرند. مطالعات امکانسنجی به کار بررسی( کاملا شبیه به سفر اکتشافی است.) سناریوها میپردازد. این مطالعات در پی یافتن پاسخ این سوال هستند که " آیا این فعالیت تجاری توجیه پذیر است ؟". این در حالی است که طرحهای کسب و کار به کار برنامهریزی میپردازند. یک طرح کسب و کار اقداماتی را در چارچوب تبدیل کردن ایده های تجاری به فعالیتهای تجاری تعریف مینماید.
مطالعات امکانسنجی به مطالعه و تجزیه و تحلیل تعدادی گزینه و روش رسیدن به کسب و کار موفق میپردازد. مطالعه امکان سنجی کمک می نماید تا دامنه انتخاب بهترین کسب و کار از بین سناریوها را دقیقتر (کوچکتر) شود. نتایج حاصل از مطالعات امکان سنجی و تصمیمات حاصل از آن پایهای برای یک طرح کسب و کار است.مطالعه امکانسنجی قبل از طرح کسب و کار انجام میشود. پس از اینکه یک طرح تجاری امکانپذیریاش مشخص گردید، یک طرح کسب و کار آماده می نمایند. در واقع پس از این که مشخص میگردد یک طرح امکانپذیر است، یک طرح کسب و کار آماده می نمایند تا یک "نقشه راه" از چگونگی ایجاد و توسعه کسب و کار را فراهم میکنند. طرح کسب و کار در واقع یک "برنامه اجرا" برای پیاده سازی پروژه ارائه مینماید.
دلایلی برای انجام مطالعه امکان سنجی
تا به اینجا بارها و بارها دلایلی روشن و منطقی برای انجام مطالعات امکانسنجی را مطرح نمودیم. برخی از دلایل دیگر که لزوم این کار را مطرح می نماید، عبارت است از:
تمرکز بر پروژه و شکل دهی اجمالی به گزینه ها.
- محدود کردن گزینه های کسب و کار.
- شناسایی فرصتهای جدید سرمایه گذاری در طول فرایند بررسی.
- شناسایی دلایلی برای اجرا ننمودن طرح.
- جمع آوری اطلاعات کافی و موثق برای اتخاذ تصمیم.
- ارائه مدارکی که مطالعات فعالیت تجاری در آن مسیر انجام گردیده است.
- کمک مینماید تا امنیت کمکهای مالی که از موسسات وام دهنده و سایر منابع مالی تهیه می نماییم را تامین نماید.
- کمک به جذب سرمایه گذاری در سهام.
مطالعات امکان سنجی یک گام بسیار حساس و حیاتی در فرآیند برآورد کسب و کار است. اگر این گام به درستی طی گردد، ممکن است شما بهترین سرمایه گذاری ممکن را انجام داده باشید.